SZABAD KIS NYUSZIK:

Vidra.JPG
Üstökös.JPG

törpenyuszi

GÓLYAHÍREK

Szeptember 9-én Molli+Kuglóf párnak 8 mini-törpe babája született. Narancs és havanna árnyalatokban.

Szeptember 10-én Oliva+Zümi párnak 1 szatén mini babája született.

Kék sallander színű.


Érdeklődni, kis nyuszit előjegyezni a Kontakt oldalon, vagy a selyemtappancs@gmail.com email címen lehet!

törpenyuszi

A foglalás menete

Előjegyzés, Foglalás:

Az Előjegyzés komoly Gazdijelöltet jelent, Foglalózás után már nem kerülhet máshoz a kiválasztott nyuszika. Foglalózni a vételár felével lehet utalással, vagy személyesen. A foglaló nem jelent többletköltséget, a vételárból levonásra kerül.

Előjegyzésben csak indokolt esetben tudjuk tartani a kiválasztott nyuszit, ha nem érkezik meg a foglaló, azé lesz az adott  nyuszi, aki előbb döntésre jut.

A kicsik 6-7 hetesen vihetők haza kézhez szoktatva, egyedi származási lappal, tartási útmutatóval, kezdő tápcsomaggal és SH Rodemectinnel lecseppentve. 

 

A tenyésztési szándékot kérném előre jelezni, mivel csak a tenyésztésre szánt nyuszik kapnak részletes származási lapot 4 generációig visszamenően. A kedvencnek vitt nyuszit, később tovább szaporítani TILOS! Hozzájuk egyszerűsített, eredetiséget igazoló származási lapot adunk, amin a kicsi adatai és csak a szülők neve szerepel.

Az előjegyzőket és a hírlevélre feliratkozókat külön értesítjük az új almok születése utáni héten, babafotóval!

 

A Selyemtappancs Tenyészetről

Pamacs.jpg

Főleg minőségi szatén lógófülű, mini és mini-törpe kosorrú nyuszik tenyésztésével foglalkozunk.

Tenyész nyuszijaink RHD és myxomatózis ellen oltottak Pestorin Mormix kombinált oltással.

A szatén szőrtípus csillogóbb és élénkebb színek jellemzik, tapintása pedig selymesebb a normál szőrtípusnál.

Számunkra legfontosabb tulajdonságok kosorrú nyuszijaink barátságos természete, a tiszta vérvonal, ami a nyuszik hosszú távú egészségét biztosítja, és a szépség. A színek és a szőrtípus a nyuszik bundájának szépségét adják, a formai szépséget és a cukiságfaktort pedig a kerek formák határozzák meg. A többi a nyuszik egyéniségén, és nevelésükön múlik. :) 

A kinti szabadban született és tiszta vérvonalú nyuszik egészségesebbek és ellenállóbbak lesznek felnőtt korukra, de természetesen a gazdi tartási szokásai, a megfelelő táplálás és elegendő mennyiségű mozgás biztosítása - főleg lakásban tartott nyusziknál - is nagyban hozzájárul a nyuszi egészségének megőrzéséhez.

Nyuszitartási hasznos tippeket az INFÓK menüpont alatt lehet olvasni.

 

Tenyészetünkben igyekszünk megfelelő komfortérzetet biztosítani nyuszijainknak, a szúnyoghálóval ellátott, víz- és hőszigetelt elletőládás ketreceket árnyékos, növényekkel teli környezetben helyeztük el, nagy kifutó és védett füves legelő áll kedvenceink rendelkezésére.

Kosorrú nyuszi felnőttkori méretei:


kosorrú törpenyúl (L): 1,6 - 2,3 kg

mini-törpe kosorrú nyuszi (M): 1,3 - 1,7 kg 

mini kosorrú nyuszi (S): 0,9 - 1,4 kg

A legkisebb termetű, mini kosorrú nyuszik felnőttkori hossza ~24-25 cm. Aki ennél kisebb házi kedvencet szeretne,

annak nem a nyuszi a megfelelő választás.

Ezzel szemben a házi nyulak 10 kg-ra is megnőhetnek.

Francia lop, óriás kosorrú lógófülű - 4,5-6,8 kg

Angol lop, óriás kosorrú lógófülű - kb. 5,5 kg

RÖVIDÍTÉSEK:

SZH - szaténhordozó, a szatén szőr kialakulását meghatározó géneket hordoz, másik szaténhordozóval vagy szatén szőrű                                törpenyuszival pároztatva születhetnek szatén szőrű kisnyuszik. 

RH - rexhordozó,  rex szőr kialakulását meghatározó géneket hordoz, másik rexhordozóval vagy rexszel pároztatva                                           születhetnek rex törpenyuszik. A rex szőr fiatalon még hullámos.

KH - kasmírhordozó, hosszú szőr kialakulását meghatározó géneket hordoz, másik kasmírhordozóval vagy kasmírral pároztatva                     születhetnek kasmír törpenyuszik.

KSZ - kék szemű

KSZH - kék szem hordozó  WO - fehérfülű  törpenyuszi

WO - (Weiß Ohr) fehér fülű

WS - (Weiß Socken) fehér zoknis, tappancsai fehérek

NHD - mini kosorrú, a törpe kosorrúnál is kisebb fajta, max. 1,5 kg, fülei kissé rövidebbek a törpe kosorrúénál, és a faruk csapottabb

Törpe kosorrú - lekerekített orrú, buci fejű, lógófülű törpenyuszi.  Ez a fajta álló fülekkel születik, a fülek általában 5-12 hetes kor                  között konyulnak le! Felnőtt korukban testsúlyuk ált. 1,5 kg, max. 2 kg, és a fejükön "korona" látható, ami egy kis kiemelkedő rész.

Szatén - fényesen csillogó, selymes tapintású, élénk színű, vékony szálú, rex vagy normál hosszúságú szőrzet

Rex - puha, rövid, plüss hatású, jellegzetesen bársonyos tapintású szőrzet, aljszőr és fedőszőr egyforma hosszúságú

Kasmír - a törpenyuszi fején és a fülén normál hosszúságú a vattaszerű szőr, a testén hosszabb, rendszeres ápolást igényel

Vidra szín - a hasán, mellén, álla alatt és a szeme körül fehér, vagy világosabb színű, mint a nyuszi alapszíne

Sziámi szín - ugyanolyan szín, mint a cicáknál, világos alapszín és a tappancsok, orrnál a pofarész, fülek sötétebbek, ált. szépia                     színűek, de létezik havanna, kék, lila, stb. sziámi is. Szeme ált. barna. Az ilyen nyuszik halvány színnel születnek, orruk, fülük,                 tappancsuk a 6. héttől kezd el sötétedni, végleges színüket 6-12 hónapos koruk között nyerik el.

Hotot - "kifestett szemű", hófehér szeme körül feketén, vagy szürkén árnyalt, néha pöttyös holland törpenyúl

SZÍNEK ÉS GENETIKAI SZÍNKÓDJAIK:

1 Az egyszínű színcsalád PDF letöltése

 

2 A vidra színcsalád PDF letöltése

 

3 A vadas színcsalád PDF letöltése

A SZÍNEK ÖRÖKLŐDÉSE NYULAKNÁL:

Festőként is izgalmas számomra a színek kikeverése a genetikai tulajdonságok által.

A színek öröklődése a mennyiségi tulajdonságokkal szemben (mint pl. súly, alkat, alomlétszám, csecsbimbószám, tejtermelés) egyszerű, domináns-recesszív öröklésmenetû, a Mendel szabályokat követi. 

Az örökítőanyag az élőlények sejtmagjában, abban is a DNS-nek nevezett képletben található. Ez a kettős spirál formájú nukleinsav rejti az élőlény "tervrajzát". Kromoszómákká rendezõdve találhatók a sejtmagban (osztódáskor, egyébként lebomlott, hálózatos formában vannak). Ezek száma minden állatfajra meghatározott, (pl. üregi nyúl: 44, mezei nyúl: 48) fajra jellemző, (léteznek persze azonos számú, mégis eltérõ kromoszóma alakú fajok, /pl. patkány, nutria: 42, 42/, így ezek is jól elkülöníthetõek egymástól. Vannak viszont eltérő számú, mégis közös utódot létrehozni képes fajok is /ezüstróka 34, kékróka 48, bivaly-szarvasmarha, kutya-farkas/).

A tulajdonságokat meghatározó genetikai információkat a kromoszómákban lévő gének hordozzák. (az aminosavsorrend A,G, C, T határozza meg). Ezek átadása az utódoknak nagy pontosságú, kifinomult biokémiai folyamat.

Ha hibás, akkor mutációról beszélünk. Ez lehet káros az utódra nézve (akár letális /halálos/ is), de néha előnyös, ekkor új tulajdonság jelenik meg a fajban. Néha ez olyan mértékű lehet, hogy új faj alakul ki. A nyulaknál különösen sok, mutációval kialakult tulajdonság van. (színek, tarkaság, szõrváltozatok, lógó fül, törpeség...).

A gének allélokat alkotnak. Minden gén a kromoszóma bizonyos helyén: lokuszán helyezkedik el, párokban. A géneknek több, mutációval kialakult változata lehetséges. Egy bizonyos tulajdonságra nézve egy génnek csak két allélja lehet jelen egy állatban!

A génnek, ha több allélja van, allélsorozatot alkot, és dominancia sorrendet hoz létre. Alapesetben egy domináns, és egy recesszív változata van.

 

Az alaphelyzet: van egy tulajdonság, ami domináns: ha jelen van a kromoszómában, a tulajdonság megjelenik. Ennek a tulajdonságnak a recesszív (rejtett) változata, ami csak akkor jelenik meg, ha a domináns allél hiányzik az adott helyrõl.

A domináns tulajdonságot általában nagy betûvel, a recesszívet kis betûvel jelöljük

 

Punnett-tábla:

 

 

 

 

Az "AA" "aa" állatok homozigóták, az "Aa"-k heterozigóták az adott tulajdonságra nézve.

Ha az a helyzet áll elő, hogy több allélja is van a tulajdonságnak, akkor a dominancia sorrend alapján állítjuk õket sorrendbe. Ekkor a legerősebb elnyomja az összes többit, a leggyengébbet mindegyik másik elnyomja, csak homozigóta formában tud érvényesülni (homozigóta: két egyforma allél, heterozigóta: adott tulajdonságra nézve nem egyforma allélok jelenléte a kromoszómában).

Homozigóta tulajdonság: AA, aa

Heterozigóta: Aa

Dominancia sorrendre példa a teljes szín-albínó színsor: C-teljes szín-cchd sötét csincsilla-cchl világos csincsilla-ch himalája (orosz) színezet-c albínó

A szőrzet színét kialakító folyamatok:

A szőrzetben festékanyagok, pigmentszemcsék halmozódnak fel. Ezek a szőrszál kéregrétegében helyezkednek el. Három pigment anyag van az emlősállatoknál: melanin, karotin, hemoglobin. A legfontosabb a melanin a szőrzet színének szempontjából. Ezek száma, alakja, eloszlása okozza a színek különbözõségét. Itt is érvényes, hogy nem a melanin színét, hanem a róluk visszaverõdõ fény spekrumát látjuk.

A melaninnak két típusa van: az eumelanin a barna, vagy fekete színt hozza létre, a phaeomelanin a sárga vagy vörös színt.

Albinizmus: fenilalanin jut be a szervezetbe, amibõl tirozinon át a melanin képzõdik, ami lerakódik a szőr ill. bõrsejtekben. Ez a normál útja az aminosavak átalakulásnak. Ha egy enzim miatt gátlódik a fenilalanin--> tirozin átalakulás, nem képzõdik melanin: a szőrzet és a bőr, az írisz pigment nélküli lesz.

A szőrzet színét a gének úgy befolyásolják, hogy a melanin lerakódását szabályozzák. Ha sok szemcse rakódik le szorosan egymás mellé --> sötét vagy nagyon sárga/vörös szín lesz az eredmény. Ha valamelyik gén "hígitólag" hat, akkor a pigmentszemcsék között rés lesz, a szín halványul, világosodik (kék, lila változatok).

És most ténylegesen a színekrõl

A nyúlban öt fő színgén, több kiegészítő, valamint néhány módosító gén alakítja a színeket.

A fő színgének elnevezése: A, B, C, D, E. (Ez angol elnevezés, máshol, más szakkönyvekben más elnevezések találhatók esetenként).

Néhány módosítógén: En (angol tarkaság, holland tarkaság, hotot), Ru (vörösítõ gén, újzélandi vörös, fekete-cser, castor rex), v (bécsi fehér, kékszemû fehér), P1, P2, P3 (ezüst), h (kék színt tovább halványító gén, morva óriásnál). Ezek nem mindegyike található meg az összes fajtában. Most csak azokkal foglalkozunk, amelyek igen.

Az "A" sorozat: (felülrõl lefelé egyre recesszívebb)

A: aguti, vagy vadas szín (a vadnyúl is ilyen)

at: tan, vagy vidra rajzolat (egyszínû test, meghatározott rajzolattal)

a: egyszínû (fekete, thüringiai, sziámi változatok)

 

"B" széria:

B: fekete szőr

b:barna szőr

 

"C" széria: ( a fekete és a sárga pigment erõsségét határozza meg)

C: teljes erõsségű pigment (pl. aguti, kék, fekete)

cchd: sötét csincsilla gén (a sárga színt szorítja vissza --> fehér lesz, csincsilla, fekete-ezüst )

cchl: világos csincsilla gén (minden sárga színt elnyom, a feketét szépia barnává teszi, pl. sziámi)

ch: himalája (orosz) gén (fehér alapon a testvégek sötétek, a szem piros)

c: albínó (elnyomja az A, B, D, E génhelyeken lévõ géneket)

 

"D" széria: (a pigment mennyiségét szabályozza a szőrben)

D: teljes szín ( a pigment szemcsék szorosan helyezkednek)

d: fakult szín ( a pigment szemcsék egymástól távolabb helyezkednek: kék, lila, krém)

 

"E" sorozat: (a fekete szín kiterjedését szabályozza a szõrben)

Es: szuper erõsségû fekete pigment (steel, vagy acélszürke)*

E: normál erősségű fekete szín (pl. agutiban, feketében, csincsillában)

ej: japántarka színeződés (fekete-sárga, fekete-fehér, kékben is) **

e: nincs fekete kiterjedés (thüringiai, narancs, thüringiai-vidra***)

 

*steel: csak vadasban jut kifejeződésre: a has fekete lesz, a szőrszálakon dominánsan fekete színezõdés, kis helyre zsugorodott fehér vagy sárgás csíkokkal. Ha egyszínű az állat, nem látszik ez a gén. 

** a japántarka, rhön gént hordozó állatokat lehetőleg csak egymás közt párosítsuk, mivel foltokat (sötétebb szín) okozhat a más színű szőrzetben (a láb belső oldalán, hibás farok szín...)

A módosító gének: az alapszíneket módosítják, esetleg átalakíthatják, elnyomhatják, fokozhatják.

További, nem besorolható, a szabályoktól eltérõ színek:

Steel, acélszürke(fekete, kék):

A-B-C-D-Es-, acélszürke, sok fekete, kevés fehér, sárgás csík a szőrszálban (nagyon sötét csincsillának, vadasnak tűnik)

aaB-C-D- Es, aaB-C-dd- Es– (egyszínűfeketének, kéknek tűnik, de nem az!)

Japántarka(harlekin, vagyisfekete-vörös csíkozott), rhön (magpie, vagyis fekete-fehér csíkozott):

A-B-C-D-ej-, A-B-cchd-D- ej-

Thüringiai-vidra(csoki, kék, lila színben is):at-B-C-D-eeÁltalában egyik standard sem fogadja el, de nagyon szép rajzolat. Tulajdonképp thüringiai, vidra jegyekkel a hason, lábakon.

"Fagyott gyöngy", "frosted pearl", "frostie": az alapszín fehér-gyöngyházszín, a szőrvégek színesek.

Barna szemû:

A-B-cchl-D-ee

A-bbcchl-D-ee

A-B-cchd-D-ee

A-bbcchd-D-ee

Kékesszürke szemû.

A-B-cchl-ddee

A-bbcchl-ddee

A-B-cchd-ddee

A-bbcchd-ddee

 

Vasszürke, egyszínû frostie: aaB-cchdcD-ee

Egyszínű nyest(kékben is) /egyszínû csincsilla/: aaB-cchdcD-E- (egyszínû feketének, kéknek tűnik)

Kékszemû fehér:-- -- -- -- --vv (Bécsi fehér, Vienna-gén: VV normál, vv-kékszemû fehér)

Fekete cser(barna, kék, lila is): at-B-C-D-E- Ru3 tulajdonképp vidra, csak a "rufus", vagy vörösítõ poligén hat. (A belga vitás színét szintén ez adja: A-B-C-D-E- Ru3)

Tarkaság, rajzolat:

Lepke tarka, angol tarka: Az elnevezés "En", az angol (English spotted) tarkaság után.

EnEn, Enen: tarka (a homozigóta forma nagyon kevés rajzolatot, sokszor fehér színt okoz (pigmentált szemmel), sokszor csökkent egészségi állapotú is, de a tenyésztésben használják, mivel nem hordozó állattal 100% kívánatos, heterozigóta tarkát eredményez).

enen:egyszínű

Enen: kabátrajzos

EnEn: lepketarka